Ropogós-omlós libacomb, édesburgonyapürével
Mivel a Márton naphoz a liba lakoma tartozik és mert úgy tartja a népi mondás , hogy „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” és én nem akartam sem aznap, sem pedig az évben éhezni így csináltam egy egyszerű, de nagyszerű Márton napi libacombot. 😉
Nagyon nem is ragoznám a dolgot. Szerintem ennél egyszerűbb recept nem nagyon van. 😀
Hozzávalók (1adag)
A libacombhoz:
2db libacomb
só
A püréhez:
kb. 200g édesburgonya
kb. 50g tejföl
kb. 1 ujjpercnyi gyömbér
só
Elkészítés
A jól megmosott húst minden oldalán jól megsózzuk, majd előmelegített (kb. 220°C ) sütőbe helyezzük. Kb. 35 perc után fordítsuk meg és újabb 35 percig süssük.
Ameddig sül a hús, a meghámozott és felszeletelt édesburgonyát, sós vízben főzzük meg. (az édesburgonya elég hamar megpuhul)
Amikor a hús mind a két oldala megsült, szedjük le alóla a felesleges zsírt (egy kicsit hagyjunk alatta) majd fedjük le alufóliával és 20percig (kb. 190°C) tovább sütjük.
Ha nem elég puha akkor adjunk neki még egy kis időt.
A megfőtt krumplit leszűrjük, egy edényben pépesítjük. Hozzákeverjük a tejfölt és a gyömbért belereszeljük. Jól elkavarjuk, majd sóval ízesítjük.(ízlés szerint,de az édesburgonya az valamennyire azért édes marad 😉 )
Amint látjátok, kevés hozzávalóval, egy alapabb konyhában is el lehet készíteni és nem is annyira macerás. A liba és az édesburgonya ugyan nem olcsó, de mindenképpen kevesebbe kerül mintha étteremben lakmároznánk ugyanezt és nagyon finom. (ugyanakkor ha pasik készítik, tuti a csajotok is örülni fog, nem csak Márton)
Ahogy a kép mutatja én magoztam még hozzá szőlőt, mert egyszer ettem mellé és nekem nagyon bejött.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 😉
(Ebben az adagban kb. 1000kcal van.)